Kuchnia australijska

Do niedawna kontynent australijski nie był kojarzony z kulinarnymi poczynaniami na skalę światową. Od niedawna jednakże zaczął zyskiwać coraz większy rozgłos, a specyficzna dla tego regionu kuchnia, staje się z dnia na dzień coraz bardziej popularną, przyciągającą coraz większą rzeszę turystów. Rdzenni mieszkańcy tego lądu, Aborygeni, na przestrzeni tysięcy lat prowadzili koczowniczy tryb życia, trudniąc się zbieractwem oraz łowiectwem.

Wypracowali doskonałe metody znajdowania żywności, zwane bush tucker food, pozwalające na pozyskiwanie ziół, korzeni, liści, które są jadalnymi oraz owoców. W połączeniu z mięsem pochodzącym od dzikiego ptactwa, kangurów, węży, żółwi, strusiów i jaszczurek potrafili przygotowywać pełnowartościowe posiłki. Po dziś dzień niekiedy w miejscowych potrawach wykorzystywane są larwy owadów, będące bądź, co bądź bogatym źródłem białka.

Swobodny dostęp do świeżych owoców morza i ryb, doskonałe w smaku mięsa, sery, dojrzałe owoce a także warzywa pozwalają na przygotowywanie swoistych, pysznych w smaku i radujących oczy, potraw.