Naleśniki z białym serem
Naleśniki lubi każdy. To szybkie danie można przyrządzić na kilka sposób. Będąc na diecie lub po prostu zdrowo się odżywiając, często z menu wyrzucamy słodkie składniki.
A szkoda, bo nie wszystko co słodkie jest niezdrowe. A trochę cukru zawsze poprawia humor. Proponowane tutaj danie można podać na obiad, ale sprawdzi się też na drugie śniadanie lub na deser.
Dobrym dodatkiem do naleśników mogą okazać się różnego smaku lody do których produkcji warto wykorzystać nowoczesne urządzenia do robienia lodów.
I do kawy zamiast ciastka z kremem. SKŁADNIKI: jajko, szklanka mleka, szklanka mąki pełno zbożowej, szczytpa soli. NADZIENIE: twaróg chudy 150 g, mały jogurt naturalny, łyżka cukry brązowego, pół łyżeczki cynamonu, syrop klonowy do polania.
Z podanych składników na ciasto wyrabiamy masę o konsystencji gęstej śmietany. W razie konieczności dodajemy mleka lub mąki – w wersji light mleko z powodzeniem można zastąpić wodą. Naleśniki smażymy bez tłuszczu na patelni teflonowej lub ceramicznej – nie będą się przyklejały ani przypalały.
W tym czasie robimy nadzienie – twaróg blendujemy z jogurtem naturalnym, cukrem i cynamonem na gładki, gęsty krem. Połowę naleśnika smarujemy masą twarogową i składamy go w kopertę. Polewamy syropem klonowym do smaku.