Naleśniki z białym serem

Naleśniki lubi każdy. To szybkie danie można przyrządzić na kilka sposób. Będąc na diecie lub po prostu zdrowo się odżywiając, często z menu wyrzucamy słodkie składniki.

A szkoda, bo nie wszystko co słodkie jest niezdrowe. A trochę cukru zawsze poprawia humor. Proponowane tutaj danie można podać na obiad, ale sprawdzi się też na drugie śniadanie lub na deser.

I do kawy zamiast ciastka z kremem. SKŁADNIKI: jajko, szklanka mleka, szklanka mąki pełno zbożowej, szczytpa soli. NADZIENIE: twaróg chudy 150 g, mały jogurt naturalny, łyżka cukry brązowego, pół łyżeczki cynamonu, syrop klonowy do polania.

Z podanych składników na ciasto wyrabiamy masę o konsystencji gęstej śmietany. W razie konieczności dodajemy mleka lub mąki – w wersji light mleko z powodzeniem można zastąpić wodą. Naleśniki smażymy bez tłuszczu na patelni teflonowej lub ceramicznej – nie będą się przyklejały ani przypalały.

W tym czasie robimy nadzienie – twaróg blendujemy z jogurtem naturalnym, cukrem i cynamonem na gładki, gęsty krem. Połowę naleśnika smarujemy masą twarogową i składamy go w kopertę. Polewamy syropem klonowym do smaku.