Kuchnia czeska

Tak blisko mamy do granicy z Czechami, tak naprawdę ich kultura i zwyczaje nie są nam przecież obce. Jesteśmy w stanie dogadać się z naszymi południowymi sąsiadami posługując się tylko językiem polskim, uważamy ich za naszych dobrych i od zawsze nam znanych pobratymców. Coraz częściej odwiedzamy ich kraj, czy to zwiedzając czy też tylko korzystając z zimowych atrakcji. Znamy ich kulinarne upodobania do „knedliczków”, a ponieważ na naszych stołach wszelkiego rodzaju kluchy i kluski też bardzo często goszczą, nasze kuchnie wydają się bardzo podobne. Przy bliższym poznaniu, zagłębieniu się w zwyczaje Czechów odkrywamy jednakże różnice.

Kuchnia czeska oczywiście opiera się na wszelkiego rodzaju knedlach, pyzach i kluchach. Podawane są one w różny, różnisty sposób, dając możliwość tym samym odkrywania przez nas nowych smaków i poznawania zupełnie odmiennych opcji ich podawania. Jednakże Czechy to przecież nie tylko knedle. Bardzo często, gdy pomyślimy o kuchni czeskiej przychodzi nam do głowy kmin. Przyprawa w naszej kuchni raczej mało obecna a bardzo doceniana i wykorzystywana przez naszych południowych sąsiadów.

sól kuchenna