Słodka kasza gryczana

Kasza gryczana ma charakterystyczny smak, który nie każdemu odpowiada. Podawana na słodko zawsze zaskakuje. Jak przygotować sobie z niej słodki deser? To wyjątkowo łatwe. Sprawdź i przekonaj się, że kasza może być pyszna.

SKŁADNIKI: 5 dkg kaszy gryczanej, łyżka maku, bakalie, 120 ml mleka, łyżka miodu, cynamon (łyżeczka) oraz owoce – banan, plaster ananasa, plaster brzoskwini. Najważniejsze to podprażenie kaszy na suchej patelni – dzięki temu zabiegowi danie uzyska wyjątkowy smak. Tak przygotowaną kaszę mieszkamy z zagotowanym z cynamonem i makiem mlekiem – całość gotujemy ok. 20 – 25 minut na wolnym ogniu.

W czasie kiedy kasza się gotujemy przygotowujemy owoce. Kroimy je w drobną kostkę i mieszkamy z płynnym miodem. Całość wykładamy na talerz lub do przezroczystej miseczki, następnie posypujemy kaszą. To danie jest idealną alternatywą dla czekolady lub drożdżówki podjadanej do kawy lub w porze drugiego śniadania.

Jest też dobrą propozycją dla najmłodszych – przemycisz im nieco kaszy do dziennego menu.

Mikserek.pl - wyposażenie gastronomii bankowość.net.pl