Potrawy świąteczne w Anglii
Anglia, tak samo jak inne kraje, w których obchodzi się Boże Narodzenie, ma swoje własne, unikalne świąteczne menu. Co w takim razie zobaczymy w tym okresie na brytyjskich stołach? Najważniejszym daniem głównym, od którego Anglicy rozpoczynają świętowanie, to pieczony w całości indyk. Jeszcze w XIX wieku zamiast indyka na stołach królowała pieczona gęś, w Polsce warto sprawdzić gęsina restauracja warszawa. Dziś natomiast coraz częściej można zobaczyć na nich pieczoną wołowinę lub kaczkę.
Tradycyjną alternatywę dla tego dania mają wegetarianie – zamiast mięsa jedzą tzw. roast nut, czyli potrawę przyrządzoną głównie na bazie różnego rodzaju orzechów. Jeśli chodzi natomiast o najpopularniejsze dodatki do pieczonych mięs, są to przygotowywane samodzielnie gęste sosy, pieczone ziemniaki, pietruszka, kapusta brukselka, a także kasztany. Święta nie mogą odbyć się oczywiście bez deseru – najczęściej jest to Christmas pudding, czyli bardzo ciężkie ciasto z dużą ilością bakalii.
Alternatywą dla niego jest Dundee Cake – biszkoptowe ciasto z dodatkiem whisky.