Kuchnia lankijska

Miód akacjowy

Kuchnia lankijska, cóż to takiego, z jakiego regionu ona pochodzi? Ocean Indyjski, wyspa Cejlon, kraj Sri Lanka, to właśnie region gdzie posmakować możemy specjałów oferowanych przez kuchnię lankijską, która nie pozostała obojętna na wpływy indyjskie i zaadoptowała do siebie wiele smaków hinduskiego pochodzenia. Lankijskie potrawy to przede wszystkim ryby oraz owoce morza oraz ryż. Cechą charakterystyczną są przyprawy o bardzo intensywnych smakach i pikanterii, takie jak chili, cynamon, kolendra, kardamon czy też curry.

Najbardziej typową i charakterystyczną potrawą jest ryż z curry z dodatkiem ryb, mięsa z drobiu lub z kozy, a także owoców morza. Praktycznie w każdym regionie tego kraju spotkać można drobną przekąskę z mąki ryżowej i drożdży, przygotowaną w kształcie małych chlebków, zwaną hoppers, stanowiącą wyśmienite jedzenie, a podawaną z najróżniejszymi dodatkami, jak na przykład jajkiem, szynką czy też owocami. Ponieważ ludność Sri Lanki nie przywiązuje szczególnej uwagi do proporcji dodawanych składników, dlatego też ta sama potrawa, w różnych miejscach smakuje zupełnie inaczej.

Jedzpij.pl