Kuchnia tajska

Tajlandia, kraj piękny i egzotyczny, tak bardzo odmienny od naszego, już od wielu lat znajduje się na mapie podróży naszych rodaków.

Nawet, jeżeli nie jest to podróż czysto turystyczna, to nierzadko jest to podróż chociażby kulinarna.

Ponieważ kultura tego tak nam odległego kraju, jest połączeniem dwóch jakże ważnych, żeby nie powiedzieć najważniejszych, reguł całej filozofii życia, to znaczy harmonii oraz przyjemności, dlatego też znajduje ona bardzo dużo sprzymierzeńców w wielu krajach.

Wspomniana filozofia ma swoje odzwierciedlenie w tajskiej kuchni.

Charakterystyczną cechą kuchni tajskiej jest zasada pięciu smaków, mająca swoje zastosowanie praktycznie w każdym z przygotowywanych posiłków.

Zgodnie z tą zasadą danie musi mieć w sobie zarówno ostrość i słoność, jak i kwaśność, gorycz, słodycz.

Dopiero połączenie tych wszystkich smaków daje przyjemność, a co za tym idzie harmonię całego dania.

Dość dla nas specyficzna, kuchnia tajska, opiera się w dużej mierze na naturalnych ziołach i przyprawach, ryżu, mleku kokosowym, wieprzowinie i owocach morza.