Tradycyjne bożonarodzeniowe ciasta

Choć kolacja wigilijna kojarzy nam się najczęściej z potrawami takimi jak czerwony barszcz, zupa grzybowa, pierogi z kapustą i grzybami, smażonym karpiem i rybą po grecku, wieczerza spożywana w tej szczególny dzień byłaby niepełna bez deseru. Jakie ciasta cieszą się największą popularnością w ten świąteczny wieczór? Z Wigilią i Świętami Bożego Narodzenia nierozerwalnie związany jest oczywiście piernik – pod najróżniejszymi postaciami. Może on przybierać formę zwykłego ciasta, piernikowej chatki bądź drobnych pierniczków, które chętnie są bogato zdobione przez dzieci a następnie wieszane na choinkę, którą organizuje nam plantacja choinek.

Zaletą piernika jest możliwość przygotowania go nawet kilka tygodni przed Wigilią – w natłoku świątecznych przygotowań nie musimy przynajmniej martwić się o deser. Często serwowane w okresie bożonarodzeniowym ciasta to także makowiec oraz sernik – ten drugi cieszy się dużą popularnością także na Wielkanoc. W niektórych regionach kraju Wigilia nie może odbyć się bez kutii – deseru składającego się wyłącznie z maku oraz bakalii.

https://www.dagrasso.pl/kutno Miód gryczany