Karp – obowiązkowa wigilijna potrawa

Karp to jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli wigilijnego i bożonarodzeniowego stołu. Choć w ostatnich latach jego popularność zmniejsza się na rzecz innych ryb, np.

łososia, wciąż większość z nas nie wyobraża sobie Świąt bez tej właśnie potrawy. Sposobów na przyrządzenie karpia jest jednak tak wiele, że nie powinien nam się znudzić.

Jak można go przygotować? Pierwszym sposobem jest tradycyjne usmażenie go w panierce na patelni. Oprócz tego jednak karpia możemy ugotować w bulionie z dodatkiem marchewki, pietruszki, koperku oraz natki.

Tak przyrządzona ryba będzie na pewno bardziej lekkostrawna niż smażona w głębokim tłuszczu. Taki sam efekt uzyskamy piekąc karpia w całości w piekarniku.

Dobrym pomysłem jest przyrządzenie go na ostro: z curry, papryką i pieprzem Cayenne. Osoby, które nie przepadają za zbyt pikantnymi daniami zamiast ostrych przypraw mogą dodać pieprz, sól i czosnek.

Nie zapominajmy także, że karpia możemy podać na zimno – w galarecie. W takiej formie będzie stanowił znakomitą przystawkę.