Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Rolada łososiowa
Łosoś jest cennym źródłem witamin – dostarcza do organizmu między innymi klasy Omega 3. Dobrze przyjmować go w postaci jak najmniej przetworzonej. Fajnym pomysłem jest rolada szpinakowa nadziewana właśnie łososiem. SKŁADNIKI: opakowanie wędzonego łososia 150 g, śmietankowy serek kanapkowy 300 g, op

Duszona karkówka
Karkówka nie może być zdrowa – to zaprzeczenie dania dietetycznego. Ale czy na pewno? Doskonale przyrządzona, pozbawiona tłuszczu może wyśmienicie smakować, a co więcej – nie dostarczać do organizmu dodatkowych, zbędnych kalorii. Taka karkówka nadaje się na zdrowy obiad, restauracja na kolację war

Wigilijne pierniki
Piernik to nieodłączny element wigilijnego stołu. W Polsce to ciasto wykonywane z mąki pszennej, żytniej, miodu, mleka jajek i karmelizowanego cukru obecne było już w połowie XVIII wieku. Kojarzone było wówczas z dobrobytem, a faska piernika wchodziła nawet w skład posagu młodej panny. Dziś świąte

Dietetyczne potrawy na Wielkanoc
Okres Wielkanocny z pewnością nikomu z nas nie kojarzy się z dietą. Na stołach królują bowiem wówczas tradycyjne polskie potrawy, które choć wyjątkowo smaczne, plasują się również bardzo wysoko, jeśli chodzi o ich kaloryczność. Jajko z majonezem ma prawie 200 kalorii, żurek z kiełbasą 600 kalorii,

Potrawy świąteczne w Anglii
Anglia, tak samo jak inne kraje, w których obchodzi się Boże Narodzenie, ma swoje własne, unikalne świąteczne menu. Co w takim razie zobaczymy w tym okresie na brytyjskich stołach? Najważniejszym daniem głównym, od którego Anglicy rozpoczynają świętowanie, to pieczony w całości indyk. Jeszcze w XIX