Wigilijne pierniki

Piernik to nieodłączny element wigilijnego stołu. W Polsce to ciasto wykonywane z mąki pszennej, żytniej, miodu, mleka jajek i karmelizowanego cukru obecne było już w połowie XVIII wieku.

Kojarzone było wówczas z dobrobytem, a faska piernika wchodziła nawet w skład posagu młodej panny. Dziś świąteczne pierniki podaje się w najróżniejszych postaciach.

Drobne ciasta – często z nadzieniem w postaci marmolady lub powideł śliwkowych – przygotowuje się już na kilka tygodni przed Wigilią. W Niemczech bardzo popularne jest pieczenie piernika w kształcie figur geometrycznych – najczęściej prostokątów, a następnie sklejanie ich lukrem w piernikową chatkę.

Piernik przyjmuje także formę ciast, często przekładanych marmoladą, masą orzechową bądź marcepanem i polewanych czekoladą. Dlaczego piernik możemy zacząć przygotowywać już kilka tygodni wcześniej? Ze względu na fakt, że jest to popularny towar eksportowy jego receptura została opracowana w taki sposób, aby piernik przetrwał długie podróże.

W dużej mierze umożliwiają mu to korzenne przyprawy, a także suchość i twardość ciasta.

https://www.kuchennepromocje.pl/7-bar