Sos sojowy do wszystkiego?

Da Grasso

Jedną z tajemnic azjatyckiej kuchni jest z pewnością sos sojowy. Ma on bardzo intensywny, bogaty ale też słony smak i gdy go dodamy do potrawy nie jesteśmy w stanie pomylić go z niczym innym. Receptura ta przyszła do nas wraz z upowszechnieniem się kuchni azjatyckiej w Polsce.

Okazuje się, że bardzo wiele pań domu ma w swoich lodówkach przynajmniej jedną butelkę takiego sosu. Możemy dodawać go do różnego typu potraw, niekoniecznie tylko potraw chińskich czy japońskich. Okazuje się, że taki sos doskonale będzie smakował dodany do potraw z innych kuchni, a w zasadzie to inne potrawy będą ciekawiej smakowały dzięki niemu.

Odrobine takiego sosu możemy dodać do ciasta na pierogi albo dodać go do naleśników. Od razu zrobią się o wiele bardziej ostre i intensywne. Jeśli lubimy takie smaki z pewnością efekt nas zadowoli.

Możemy także dodać kilka kropel takiego sosu do szykowanego przez nas leczo. Z pewnością wyostrzy jego smak i sprawi, że będzie lepsze. To tylko niektóre przykłady na zastosowanie sosu sojowego.

skrobki tortowe https://jedzpij.pl/