Kuchnia gruzińska

Gruzińska tradycja jest ściśle związana i mająca swoje odzwierciedlenie w kulinarnych poczynaniach. Ze względu na fakt, iż Gruzja jest krajem o zróżnicowanym, ale łagodnym klimacie, posiada ona dostęp do wielu, różnorodnych płodów rolnych a także i przypraw. Melony, arbuzy, pomidory czy też bakłażany stanowią stałe elementy tejże kuchni.

Baranina i ser takowego pochodzenia, orzechy, czosnek, ocet i zioła pozwalają na uzyskiwanie specyficznego i charakterystycznego dla gruzińskiej kuchni smaku. Gęste zupy, będące tak naprawdę gulaszami, składającymi się wołowiny, baraniny czy też jagnięciny, ryżu, cebuli, pomidorów i innych warzyw, doprawiana miejscowymi ziołami i przyprawami stanowią dopełnienie tego regionu. Słynna zupa, po której się „charczy”, czyli bardzo ostra charczo, jest specyficzną, gruzińską potrawą, którą posmakować możemy także i w Polsce.

Gruzińskie pierogi, zwane chinakali, w postaci kieszonek, nadziewane mięsnymi lub wegetariańskimi dodatkami, czy też mcwadi- czyli szaszłyki, zachwycają podniebienia zupełnie odmiennym smakiem a także i wyglądem, pozwalając nam, choć przez chwilę pobyć w klimacie przepięknej Gruzji.